Monaco

 

VÄLKOMMEN TILL MONACO

Monaco, officiellt Furstendömet Monaco, är ett oberoende och självständigt land som ligger vid norra kusten av Medelhavet. Monaco är en konstitutionell, ärftlig monarki. Hans Höghet Prins Albert II är statschef. Huset Grimaldi har härskat över Monaco sedan 1297, alltså under mer än 700 år. Monacos suveränitet erkändes officiellt och permanent genom det fransk-monegaskiska fördraget 1861. Monaco är medlem i FN, Europarådet och många andra internationella organisationer.

Monaco omges på land av grannlandet Frankrike, och Italiens gränser ligger bara cirka 16 km bort. Monaco är det näst minsta landet i världen med en yta på 1,98 km². Befolkningen uppgår till nära 40 000 invånare, varav cirka 9 000 är monegaskiska medborgare. Övriga invånare består av cirka 125 nationaliteter (varav 300 svenskar), vilket gör Monaco till ett av de mest kosmopolitiska länderna i världen. Livslängden i Monaco är bland de högsta i världen, barndödligheten bland de lägsta, BNP/capita bland de högsta och läskunnigheten är nästan 100%. Brottsligheten är bland de lägsta i världen. Monaco erbjuder utmärkta skolor, universitet, och medicinska tjänster, ett stort utbud av kultur- och sportaktiviteter och restauranger och underhållning i världsklass. Monaco fungerar på många sätt som en "magnet" i regionen och lockar cirka 50 000 dagliga pendlare från omgivningar som arbetar, studerar eller forskar i Monaco. Monacos livskvalitet, bland de högsta i världen, lockar ständigt nya invånare från många nationer, vilket resulterat i att Monaco nu är ett av världens mest tätbefolkade länder med cirka 18 750 invånare/km².

Det officiella språket är franska. Även italienska och engelska är allmänt förstått och talat, liksom landets språk monegaskiska (monegascu). Euro (EUR, €) är officiell valuta. Katolicismen är den officiella statsreligionen, men alla religioner accepteras i furstendömet och religionsfriheten skyddas av monegaskisk lag.

Mer allmän information om sensationella Monaco finns här>>

 

map 1         map 2